Saturday, November 22, 2008

Let's Be Serious Sometimes.

NOTE: This post might offend some people. If you don't like it, press ALT + F4.

Meh sini aku nak cerita sikit pasal apa yang aku discover malam-malam buta ni. Apa yang aku nak cakap sekarang ni, There are some things in this world that we cannot play around with. So, let's get serious.

Kali ni aku rase macam nak speaking lak. YEAY! Tapi, campur-campur la sikit.
Here goes.

Have you heard about Astora Jabat?

Well if you don't, let me tell you this - dia ni ala-ala macam orang kata 'penceramah' or 'ustaz' laa. Dia buat satu Bicara Agama kat majalah Al-Islam. Wellll, no offense but ..

From Minda Rakyat :

"Bagi pembaca yang mahir tentang perundangan Islam sudah tentu akan dapat mengesan titik-titik yang menyerlahkan pendustaan Astora Jabat atas nama Islam. Namun bagi pembaca biasa yang tidak berkecimpung dalam pengajian syari’ah Islamiyyah secara talaqqi sudah tentu terpegun dengan ‘kehebatan’ Astora mengulas pandangannya dengan sebegitu ‘detail’, terpaku dengan ‘kealiman’ Astora –yang dapat mengalahkan tokoh-tokoh lain yang dikenali sebagai ulama selama ini- dalam membicarakan isu-isu agama masa kini disertakan rujukan-rujukan yang muktabar dan tak boleh dicabar oleh ulama ‘kecilan’ yang lain.

Penulis merasakan elok kiranya kolum Astora itu ditukar nama sedikit daripada Bicara Agama kepada Dusta Agama."


I don't think he's really that famous. So I'm guessing, maybe some of you might think that an unfamous person like him won't do any harm. But famous or not, there ARE stupid people in this world. They can believe in anything even if it's false.

Actually all this discovery stuff started when I surfed on a small forum with a title "kenapa wanita xsuka memakai tudung ?" and I saw someone wrote something about hijab is not an obligation. It startled me, so I kept on reading. Lahh, Astora Jabat rupanya rujukan kau! Mhm, ada gak orang yang terpedaya dengan pendusta agama tu.


Sanggup dia kata orang bertudung ibarat kuih koci.


Memang dah Allah suruh. Rujuk Surah An-Nur:31 (pastikan Quran betul)


Salah sumber pun susah gakk ye.

Entahlah. Kalau dia salah sumber & memang tak tahu apa-apa & kalau ada orang nasihat dia, aku tak kisah. Tapi masalahnya dia tarik sekali orang-orang yang memang dah faham Islam. Bodoh sombong je.


Dia try tarik sorang ..


Kaji la balik pasal Isra' Mi'raj.

Actually to be honest, kalau kes macam ni aku tak la geram sangat sebab disebabkan pendusta agama tu la orang ni jadi gini. Yang aku tersangat geraaaam sangat ni kat orang yang memang dah faham, tapi saja-saja buat bodoh. Orang ni lagi lah bodoh.


Dia ingat dosa tu macam saman biasa-biasa je. Hish.

Bukan sorang je yang dapat sumber yang salah anyway. Ramai sesgt. Malas lak rasenye nak letak semua kat sini. Memang kefahaman islam liberal dah ambil tempat di kalangan umat islam sekarang. (Terutamanya Indonesia!)

Apa yang aku nak simpulkan kat sini, belajar agama tu penting. Penting sangat-sangat. Aku selalu sangat ingat apa yang aku belajar dalam subjek Tauhid Form 2 dulu. Kita kena betul-betul beriman dengan keenam-enam rukun iman supaya takla tertipu dengan dusta yang berlambak kat zaman ni. Boleh dikatakan Medan Jihad Alaf Baru.

Suntikan pemikiran zaman ni bukan terdiri dari benda yang lagha je, tapi perkara yang tak zahir pun ada gak. For example, macam kes pendusta agama ni la.



Raudhah.com

(Astora Jabat is now having his own blog, launching a new health campaign. Kira ok la tu kan. He's not doing any harm now .. I think.)

* Aku bukan nak kutuk sesape dekat sini, aku cuma nak tunjuk yang agama kita ni dah lemah gilegile.
* Kalau ada apa-apa yang perlu dibetulkan, cakap je! Aku ni baru 14 tahun, banyak lagi yang aku tak tau :D

2 comments:

nyeyer~ said...

rasa macam nak stab dengan pedang demon yang kawe
guna dalam game je..
stab dekat dada kiri satora bajat tu~

Maya MoRay said...

nyeyer~
kau memang gamer sejati.